ARMY RANKS 1946 - 1982
ČINOVI KoV-a  1946 - 1982
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MILITARY INSIGNIAS
 FOR SELL
 
 
 
 
 
 

      NEKOLIKO KRATKIH NAPOMENA: u NOV i POJ  od 1941.-43. uvedene su starješinske oznake...(zvanja); od 1943. -1946. činovi su na rukavima, od 1946.-55. zamijenjeni su epoletama, a od 1955. naramenicama; 1966. godine uveden čin zastavnika 1 kl.: koriste se širiti koji su bili na snazi do 1982..(širiti su zamijenjeni zvjezdicama 01.10.1982. god);.Od 1982. do 1992 JNA, a potom VJ - VSCG do 2007. koristi zvjezdice; od polovine 2007. Vojska Srbije ustanovila nove činove.

 
YUGOSLAV ARMY RANKS 1946 - 1955  ČINOVI  JUGOSLAVENSKE ARMIJE  1946 - 1955
 
 
OFFICERS  OFICIRI
 
 
ARTILLERY  ARTILJERIJSKE JEDINICE
     
CAPTAIN 1st CLASS CAPTAIN 1st CLASS CAPTAIN
Kapetan 1 kl Kapetan 1 kl Kapetan
     
 
ENSIGN "WAR RANKS" FOR LOWER OFFICERS *  
Zastavnik "Ratni činovi" za niže oficire  
     
*"WAR RANKS" "RATNI ČINOVI"
      Ove, uvjetno nazvane "ratene epolete" su napravljene za niže oficire 1948. godine i na njih se nisu stavljale zvjezdice. Nisu nikada upotrebljavane jer su izrađene da bi se koristile u slučaju sukoba sa SSSR-om, a kako do toga nije došlo, ostale su u skladištima.
      These were temporarily epaulets, so colled "war epaulets" for lower officers ranks in a case of war in 1948, against USSR. There are no stars on them. Never in use, because war with Soviet Union was avoided.
     
BORDER TROOPS  GRANIČNE JEDINICE (KNOJ - KORPUS NARODNE OBRANE JUGOSLAVIJE)
 
LIEUTENANT - BORDER TROOPS    
Poručnik - KNOJ    
     
INFANTRY  PJEŠADIJSKE JEDINICE
   
ENSIGN - INFANTRY    
Zastavnik - pješadija    
     
 
NON COMISSIONED OFFICERS  PODOFICIRI
 
     
SERGEANT - SUPPLY    
Vodnik - intendantske jedinice    
     
     
 
EPOLETE I NARAMENICE
 

      EPOLETE (fr.) naramenice na vojnim uniformama na koje se stavljaju oznake činova, a negdje i vidova (rodova, službi i specijalnosti). Potječu iz srednjeg vijeka od dijela oklopa koji je štitio rame. Izrađene su od metala presvučenog zlatnim ili srebrenim širitom, često ukrašene resama. Uvedene su, najprije u Francuskoj 1759, a do kraja XVIII vijeka u skoro svim ostalim evropskim armijama. Poslije Drugogo svjetskog rata zadržane su u armijama itočnoevropskih zemalja. U JNA su 1956. zamijenjene naramenicama.

Vojni leksikon, Vojnoizdavački zavod, Beograd, 1981.

      NARAMENICE, dio odjeće kopljastog oblika koji prekriva sredinu ramena na bluzi, šinjelu, vjetrovki, mantilu i ljetnoj košulji. Služe za provlačenje i zadržavanje uprtača, označavanje činova i kao ukrasni dio odjeće. Naramenice za ljetnu košulju i ratnu uniformu imaju posebne navlake. Naramenice viših oficira oivičene su gajtanom od zlatnožutog prediva, a naramenice generala lovorovim vjencem od zlatnožutog prediva, sa izvezenim generalskim znakom (dvije lovorove grančice između kojih je izvezena topovska cijev ukrštena sa sabljom). Pri vrhu, naramenice se zakopčavaju dugmima.

Vojni leksikon, Vojnoizdavački zavod, Beograd, 1981.

     
 
YUGOSLAV NATIONAL ARMY RANKS 1955 - 1982   ČINOVI  JNA  1955 - 1982
 
     
 
SENIOR SERGEANT (in 60's) sleeve Sen. seargent I cl. ( 70's) breast  
Stariji vodnik (60-te godina), St vodnik I klase (70-tih)   

Ljetna uniforma, za rukav

Jakna, prsni čin (Manevar '71)

 
     
     
     
     
     
     
     
     
 
     
     
 
     
     
     
     
  ON TOP     NA VRH  
 

© All contents of Ljubo's patch page are property of Ljubomir Kokošar and can not be reproduced, copyed or duplicated without author's writen permission.

© Sadržaj ove stranice je vlasništvo Ljubomira Kokošara i cijela ili dijelovi ne smiju biti kopirane ili prikazivane bez pismenog odobrenja vlasnika.