SPANISH LOCAL POLICE FORCES  page 1
ŠPANJOLSKE LOKALNE POLICIJSKE SLUŽBE  stranica 1

 

 
 
 
LINKS LINKOVI
NATIONAL POLICE

OFFICIAL SITE

GENDARMERIE
OFFICIAL SITE
BASQUE REGIONAL
 POLICE WEBSITE
CATALAN REGIONAL
 POLICE WEBSITE
 
 
JAVI's COLLECTION
ON WEBSITE
FERRAN's COLLECTION
PRIVATE WEBSITE

ANTONIO PEÑA

QUINTANA's FILES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

      U Španjolskoj postoje i lokalne policijske službe, na nivou općina i većih mjesta koje rade samostalno ili uz pomoć regionalne ili državne policije. Uobičajena su četiri naziva za ove službe Policia Municipal (općinska policija), Policia Local (lokalna policija), Guardia Urbana (gradska straža) te Vigilantes Municipales ("općinski redari"). Ovi zadnji su obično u manjim mjestima gdje policijske dužnosti vrše nacionalna ili lokalna policija i služe kao "pomoćne snage" sa ograničenim službenim ovlastima iako je uobičajeno da su naoružani. Prve tri navedene službe imaju sve policijske ovlasti unutar svoje geografski omeđene zone odgovornosti.

     
LOCAL POLICE GENERIC BREAST BADGE LOCAL POLICE GENERIC BREAST BADGE LOCAL POLICE GENERIC ID BADGE (1989)
Policia Local Policia Local Policia Local
Generička službena značka lokalne policije Generička službena značka lokalne policije Generička službena značka (1989)
     

      In Spanish towns and cities, the Policia Municipal (Municipal Police), also known as the Policia Local or Guardia Urbana, is a police force organized at the municipal level. In towns and villages that are too small to organize a force, their function is performed by the Guaardia Civil or Autonomous Community force, assisted by uniformed municipal employees with limited law enforcement authority called "Vigilantes Municipales", where such exists. They are usually armed.

     
GENERIC CAP BADGE AYUNTAMIENTO* SLEEVE PATCH LOCAL POLICE BREAST PATCH (ANORAK)
Generička oznaka za kape Oznaka za rukav Prsna oznaka (sa jakne)
     

      *Ayuntamiento je uobičajeni naziv za Vijeće zajednice (općine, kotara itd) ili za samu općinu. Koristi se u Španjolskoj i Južnoj Americi. Skraćenica je Ay.to. U Kataloniji se koristi katalonski izraz „Ajuntament“, u Galiciji koriste riječ „Concello“, Asturija i Leon upotreblajvaju izraz „Conceyu“ dok je to kod Baska „Udaletxea.

      *Ayuntamiento is the general term for the council of a municipality, or sometimes the municipality itself, in Spain and Latin America. This phrase is often abbreviated Ay.to In Catalan-speaking parts of Spain, municipalities generally use the catalan cognate, „Ajuntament“, while Galician ones use the word „Concello“, Astur-Leonese „Conceyu“ and Basque „Udaletxea.

     

MADRID  MADRID

 

   
MADRID LOCAL POLICE SLEEVE PATCH    
Comunidad de Madrid Policía Local    
Oznaka za rukav lokalne policije Madrid    
     
CITY OF MADRID  GRAD MADRID
 

    Odlukom gradonačelnika, 2004. uspostavljanja je organizacija, i ustanovljene ovlasti ove policije. Opća uprava za sigurnost i Gradsku policiju je zadužena za kontrolu i osiguravanje uvjeta za rad gradske policije Madrida. Na čelu ove policije, operaciono podijeljene u dvije vrste: teritorijalne i specijalizirane jedinice, se nalazi Glavni inspektor. Madrid je tako podijeljen u 21 distrikt, od kojih svaki ima svoj policijski odjel. Na svojem području ti odjeli se brinu za red i sigurnost, kontrolu saobraćaja i boru protiv kriminala. Svaki od tih odjela ima grupu policijskih službenika zaduženih za maloljetnički kriminal, rad sa mladima u školama i suradnju sa građanima.

     
MUNICIPAL POLICE ID BADGE MUNICIPAL POLICE BREAST BADGE TRAFFIC POLICE BREAST BADGE
Policía Municipal Policía Municipal Policía Municipal Circulacion
Službena značka općinske policije Prsna značka općinske policije Prometna policija, prsna značka
     

      Specijalizirane su jedinice podijeljene u 2 teritorijalne inspekcije. Ove jedinice služe kao podrška i imaju slijedeće službe: središnje jedinice za sigurnost koje su specijalizirane za borbu protiv ilegalne trgovine drogom i alkoholom, procesuiranjem zločina protiv intelektualnog vlasništva te kontrolom lokala za zabavu itd.  Odjel  zaštite obitelji specijaliziran je za sprečavanje nasilja u obitelji. Jedinica za podršku i koordinaciju za obrazovanje je jedinica specijalizirana za obrazovanje o sigurnosti na cestama na različitim razinama obrazovanja, od vrtića do srednjih škola i koledža. Jedinica za monitoring i zaštitu je odgovorna za kontrolu velikih korporacija. Jedinica za okoliš vrši ekološku zaštitu okoliša. Pripadnici ovog odjela koriste bicikle i hibridna vozila koko bi i sami manje onečišćavali okolinu. Prometna inspekcijska služba je odgovorna za sigurnost na cestama, naplatu kazni za prometne prekršaje kao i na predlaganju mjera za poboljšanje protoka prometa kroz grad. Ujedno vrše i razne kampanje o sigurnosti u prometu.

     
   
K-9          
Seccion Canina    
Vodič službenog psa    
     
SAN SEBASTIAN DE LOS REYES  SAN SEBASTIAN DE LOS REYES
 

      San Sebastián de los Reyes (kolokvijalno zvan „Sanse“) je općina u Zajednici općina Madrid (Comunidad de Madrid). Osnovana je 1492. godine i nalazi se 20 kilometara sjeverno od grada Madrida.

     
   
     

      San Sebastián de los Reyes (colloquially called "Sanse") is a municipality in the Community of Madrid (Comunidad de Madrid). Founded in 1492, it is located 20 km north of Madrid.

     

ANDALUSIA  ANDALUZIJA

 

TORREMOLINOS  TOREMOLINOS
 
SLEEVE PATCH (new) GENERIC CAP BADGE AYUNTAMIENTO* SLEEVE PATCH
Nova oznaka za rukav Oznaka za šapku Oznaka za rukav
     
GENERIC ID BADGE from 1989 GENERIC BREAST PATCH (ANORAK) SUMMER SHIRT BREAST PATCH
Službena značka iz 1989 Prsna oznaka (sa jakne) Prsna oznaka sa ljetne košulje
     
 
SPECIAL VIGILANCE UNIT "GREEN" PATROL  
Specijalna policijska jedinica Čuvanje zelenih površina  
     
 
LA PUEBLA DE CAZALLA LA MOJONERA  
     

ARAGÓN  ARAGON

 

ZARAGOZA  cap badge ZARAGOZA sleeve patch MONZON
     
   
CALATAYUD  (Zaragoza)    
     

BALEARY ISLANDS  BALEARSKI OTOCI

 

 
ILLES BALEARS FELANITX, ISLAS BALEARES  
     

CANARY ISLANDS  KANARSKI OTOCI

 

 
CANARIS TEGUISE  
     
     
     
   
     
ON TOP    NA VRH
 

© All contents of Ljubo's patch page are property of Ljubomir Kokošar and can not be reproduced, copyed or duplicated without author's writen permission.

© Sadržaj ove stranice je vlasništvo Ljubomira Kokošara i cijela ili dijelovi ne smiju biti kopirane ili prikazivane bez pismenog odobrenja vlasnika.