17.05. - 05.06. 2014.
EXIBITION IN POLICE MUSEUM ZAGREB, CROATIA
 
IZLOŽBA U MUZEJU POLICIJE U ZAGREBU
nazaj   back

 

 

      U sklopu manifestacije 'Vikend u muzeju', kojom se diljem Hrvatske obilježavao Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja, stotinjak muzeja organiziralo je niz raznih programa (obrazovnih, muzičkih, književnih). Poseban je naglasak bio na zbirkama koje kolekcionari godinama sakupljaju iz strasti i ljubavi, a u konačnici imaju veliku ulogu u očuvanju kulturne baštine.

 

PRESS CONFERENCE   KONFERENCIJA ZA NOVINARE

 

      Kako bi kvalitativno obogatio ovogodišnju manifestaciju, Muzejski dokumentacijski centar pokrenuo je akciju Sakupljači, pokažite svoje zbirke! kojom se željelo potaknuti privatne kolekcionare da široj muzejskoj publici predstave sebe i svoje zbirke iznimne kulturne, povijesne i umjetničke vrijednosti. Akciji se odazvalo dvadesetak muzeja koji su izlažili predmete iz četrdesetak zbirki privatnih kolekcionara. U Muzejskom dokumentacijskom centru je održana i konferencija za novinare, na kojoj su predstavljene aktivnosti raznih muzeja, a gostovali su i članovi ZZPI-a g. Željko Jamičić i g. Ljubomir Kokošar.

 
 

      „Počašćeni smo pozivom MDC-a koji nas je odabrao među stotinjak hrvatskih muzeja koji sudjeluju u ovoj manifestaciji. Bez obzira što mnogi o nama mislili, Ministarstvo unutarnjih poslova je jedino ministarstvo koje svoje prostore otvara građanima kako bi besplatno posjetili izložbu“, rekao je Željko Jamičić.     

 
 

      „Mi smo relativno nova vrsta kolekcionara, naročito na ovim prostorima. Skupljati sam počeo kada sam radio u Ujedinjenim narodima jer je tamo uobičajeno da ljudi jedni drugima poklanjaju svoje oznake. Kada me je uhvatio virus skupljanja, nisam siguran, međutim znam da sada imam preko 20.000 policijskih i vojnih oznaka iz preko 120 zemalja svijeta i uopće nemam namjeru stati“, kazao je Kokošar.

   

PREPARATIONS   POSTAVLJANJE IZLOŽBE

 
 
Prvo je razrađen plan akcije Mario, Mario, jel' ostalo selotejpa u Zagrebu?
 

      Istog smo dana uzeli učešća i u postavljanju same izložbe. Uz voditelja Muzeja Željka Jamičića, bila su još dva naša člana Mato Samardžić i Ljubomir Kokošar. U dobrom raspoloženju krenuli smo u radnu akciju. „Najteži“ dio posla bio je raspakiravanje modela policijskih vozila koje je na izložbu poslao Mario Turčin. Zlato u Fort Knoxu nije tako dobro upakirano. Uz nadljudske napore, koristeći skalpele, motorne pile, čekić i kliješta uspijeli smo otvoriti skoro sve kutijice.

 
 
Koliko muzealaca treba da obuku milicajca? Sa Belgijancem je bilo lakše. Primjeniš pravi zahvat i rezultat je tu.
 
 
A je to? Još malo i gotovo!
   

OPENING CEREMONY   OTVARANJE IZLOŽBE

 

      Izložba Muzeja policije u osnivanju bila je postavljena u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu, Savska cesta 39, od subote 17. 05. do četvrtka 05. 06. Ulaz je bio slobodan. U izložbenoj dvorani MUP-a šestoro kolekcionara je predstavilo svoje zbirke. Tu su se uglavnom našle oznake, policijske kape, uniforme, te makete policijskih automobila koje su izložili Mato Samardžić, Mario Turčin, Ljubomir Kokošar (članovi ZZPI-a) te Bruno Valešić i Renato Vincek. Svoju impresivnu kolekciju registarskih oznaka (tablica) predstavio je i Damir Cavor.  

 
 
Nadahnuti govor je inspirirao sve prisutne Pozorno slušamo govornika
 
 
   
 

EXIBITION   IZLOŽBA

 

      Ova je izložba bila nastavak dobre suradnje ZZPI-a i Muzeja policije u osnivanju. Bilo je pravo zadovoljstvo družiti se i uz to predstaviti svoje kolekcije. Ovome moram dodati da je izložbu posjetila i voditeljica Muzeja slovenske policije Darinka Kolar-Osvald koja je izjavila da će i ona poboljšati suradnju sa kolekcionarima u Sloveniji.

 
 
Ulaz u izložbeni prostor Tu smo!
 
 
Ulaz u "matino dvorište" Kapice
 
 
Evo tu su me cijepili Blaženi među ženskama
 
 
Ljubomir Kokošar ZZPI-ov kutak
 
 
Mariov pano Jake snage MUP-ova iz Turčinove kolekcije
 
 
Bude se uspomene Motori, motooori, motori.....
 
 
Mariovi milicijski auteki privlače dječicu Ali i oznake plijene pažnju
 
 
Damirove tablice Igrali smo se sa stričekima policajcima
 
 
Knjiga utisaka Dodjeljene su nam i zahvalnice
   
   

MEDIA ATENTION   MEDIJSKA PAŽNJA

 

      Cijela je manifestacija bila izuzetno dobro popraćena u medijima. O našoj se izložbi moglo čuti i vidjeti na nekoliko TV stanica, HRT prvi program nas je prikazao u emisiji „Vijesti iz kulture“, bili smo i na televizijama Z1 te Mreža TV.  O nama se čitalo i na web stranicama HINE, MDC-a, MUP-a, HRT-a, a nisu zakazali ni „društeveni mediji“ kao Facebook. Uz to je snimljen i dokumentarni film, koji će se, krajem godine, prikazati i na festivalu muzejskog filma.

 
 
Plakat Muzejskog dokumentacionog centra Dio plakata koji govori o nama
 
 
Mato Samardžić na snimanju dokumentarca HRT prvi program Dnevnik i "reprizirano" isti dan
  u emisiji "Vijesti iz kulture"

ON TOP    NA VRH