9th GUARD BRIGADE "WOLFS"
9. GARDIJSKA BRIGADA "VUKOVI"
 
 
by  regions
guard brigades
by  regions
guard brigades
 
LINKS  LINKOVI
MINISTRY OF DEFESE
CROATIAN ARMED FORCES
 

INSIGNIAS FOR SALE

 
 
      

      Deveta gardijska brigada - "Vukovi" stvorena je iz postrojbi koje su tijekom 1991.-1992. godine borile u Lici. Bile su to 118. i 133. brigada HV-a, a dio gardista došao je iz ostalih krajeva Hrvatske. Brigada je službeno zaživjela 1. studenog 1992. godine kao 6. gardijska brigada. Prvi zapovjednik bio je general - bojnik Mirko Norac. Brigada je izvorno nosila broj 6, odnosno, bila je 6. gardijskom brigadom.

      Šaljivu podudarnost se primijetilo tek tjedan dana kasnije. Naime, gardijska brigada iz Gospića je dobila isti broj, kojeg je imala i Titova 6. lička. Tako su šale o sličnostima i istovjetnostima Tuđmana i Tita dobile pojačanje time što je Tuđman, pored bijele zapovjedničke odore, Brijuna, i prije svega, time što je Zagorac i državni predsjednik, kao i Tito, "dobio i svoju 6. ličku." Nakon tjedan dana, brigadi je dodijeljen novi broj.

J. Bobetko, "Sve moje bitke", vlastita naklada, Zagreb, 1996.

     
 
     

      Prvi je znak brigade izradio F. Tomičić, a ubrzo je 1993. izrađen i novi znak, koji prikazuje glavu vuka u crveno-bijelo šahiranom štitu ispred uzdignutog zlatnog mača, prema likovnom rješenju Z. Klanca i M. Smolčića. Iznad je u vrpci dvoredni natpis "9. gardijska brigada", a znak je obrubljen zlatnim pleterom u obliku heraldičkog štita.

dr. sc. Željko Heimer, "Hrvatski vojnik" broj 434, 11/2013.

     

OLDER INSIGNIAS   STARIJE OZNAKE

 
CAP BADGE CAP PATCH OLDER PATCH
Authors: Z. Klanac i M. Smolčić   Author: F. Tomičić
    Znak je izrađen u Zagrebu 1993.
    Veličina: 10,5 x 7,5 cm
     

84th GUARD BATTALION "THERMITES"   84. GARDIJSKA BOJNA HV "TERMITI"

 

      Prije uklapanja u 9. Gardijsku brigadu „Vukovi“ nosila je naziv 84. gardijska bojna HV - "Termiti". Nastala je kao elitna postrojba koju su činili već iskusni branitelji. U njen sastav ušli su prvenstveno neki bivši pripadnici 204. Vukovarske brigade HV-a, probrani branitelji iz 112. Brigade HV i 7. Domobranske pukovnije HV iz Zadra, zatim neki pripadnici drugih specijalnih postrojbi te manji dio pripadnika 4. Gardijske brigade i jednog voda iz bojne „Rafael vitez Boban“ HOS-a. Po zapovijedi ministra odbrane RH Gojka Šuška, 84. gardijska bojna - "Termiti", 9. ožujka 1995. g. prelazi u ustrojbenu strukturu 9. gbr, te preuzima naziv 2. pješačka bojna 9.gbr.

     
   
Author: N. Karuc    
Izrađen u Zagrebu 1994. godine    
Veličina: 6 x 3,5 cm    
     
"Hrvatsko vojno znakovlje" Nakladnik: Humanitarna zaklada za djecu Hrvatske, 1999.
"Hrvatsko ratno znakovlje" Izdavač: Agencija za komercijalnu djelatnost, Zagreb, 1995.
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ON TOP    NA VRH

 

© All contents of Ljubo's patch page are property of Ljubomir Kokošar and can not be reproduced, copyed or duplicated without author's writen permission.

© Sadržaj ove stranice je vlasništvo Ljubomira Kokošara i cijela ili dijelovi ne smiju biti kopirane ili prikazivane bez pismenog odobrenja vlasnika.