CROATAIN AIR FORCE RANKS
OZNAKE ČINOVA HRZ-a

 

 
 
by  regions
guard brigades
 
LINKS LINKOVI
MINISTRY OF DEFESE
CROATIAN ARMED FORCES
MATO SAMARDŽIĆ COLLECTION SITE
 
 
 
 
MILITARY INSIGNIAS
 FOR SELL
 
 
 
 
 
 
 

       Činovi u Oružanim snagama Republike Hrvatske propisani su Zakonom o službi u OS RH (Narodne Novine broj 33/2002.). Tim su Zakonom propisani činovi, dodjela činova, promaknuća, te prava i obveze djelatne vojne osobe kojoj je dodijeljen. Izgled oznaka činova i dužnosti propisani su Odlukom o oznakama činova i dužnosti u OS RH (Narodne Novine br.5 /2000). Generali i časnici HKoV i HRZ na svečanim i službenim odorama oznaku čina nose na ramenima (epoletama), a dočasnici na rukavu (iznad lakta), bluze ili košulje. Admirali i časnici HRM na zimskim odorama oznaku čina nose na rukavu (ispod lakta), a na ljetnim odorama oznaka čina nosi se na ramenima. Dočasnici oznaku čina na obje odore nose na rukavu (iznad lakta). Na ratnim (maskirnim) odorama činovi se nose na lijevoj strani odore, iznad džepa (jakne ili košulje). Osim oznaka činova i dužnosti, na vojnim odorama nalaze se još i oznake pripadnosti granama OSRH (HKoV, HRZ, HRM) te oznake korpusa, brigada ili drugih vojnih postrojbi.

 

GENERALS GENERALI
 
GENERAL of the ARMY   STOŽERNI GENERAL
 
      Stožerni general je najviši generalski čin u Hrvatskoj vojsci, odmah iznad čina generala zbora.
 
GENERAL   GENERAL ZBORA
 

      General zbora je generalski čin u Hrvatskoj vojsci, odmah ispod čina stožernog generala kao najvišeg u hrvatskoj vojnoj hijerarhiji. U Hrvatskoj ratnoj mornarici odgovara mu čin admirala. U većini vojska ovaj čin se naziva jednostavno general (tako i u Američkoj vojsci, Britanskoj vojsci, Njemačkoj vojsci). U Španjolskoj vojsci odgovara mu čin General de Ejercito (general vojske). U vojsci bivšeg SSSR-a odgovarao mu je čin general-pukovnika (ruski Генера́л-полко́вник), kao i Jugoslavenskoj narodnoj armiji.

     
   
SHOULDER RANK  Epolete    
Veličina: 9 x 5 cm    
     

LIEUTENANT GENERAL    GENERAL PUKOVNIK

 

      General pukovnik je generalski čin u mnogim vojskama. U Hrvatskoj vojsci je ispod čina generala zbora, a iznad general bojnika, dok mu u Hrvatskoj ratnoj mornarici odgovara čin viceadmirala. Prema NATO-ovoj klasifikaciji usporednih činova nosio bi oznaku OF-8. U Američkoj vojsci i Britanskoj odgovara mu čin Lieutenant General, U Njemačkoj vojsci Generalleutenant, U Španjolskoj vojsci teniente General.

     
   
SHOULDER RANK  Epolete    
Veličina: 9 x 5 cm    
     

GENERAL MAJOR   GENERAL BOJNIK

 

      General bojnik je generalski čin u mnogim vojskama. U Hrvatskoj vojsci je čin ispod general pukovnika, a iznad brigadnog generala  (do 1999. godine bio je iznad višeg časničkog čina stožernog brigadira koji je tada ukinut, a uveden je generalski čin brigadnog generala), dok mu u hrvatskoj ratnoj mornarici odgovara čin  kontraadmirala.

     
 
SHOULDER RANK  Epolete BREAST RANK  Prsni čin  
Veličina: 9 x 5 cm Veličina: 6,5 x 5,5 cm  
     
 
SHOULDER RANK  Epolete SHOULDER RANK  Epolete  
Veličina: 9 x 5 cm Veličina: 9 x 5 cm  
     
BRIGADIER GENERAL  BRIGADNI GENERAL
 

      Brigadni general je uobičajno najniži generalski čin u većini vojski. U Hrvatskoj vojsci je najniži generalski čin, odmah ispod general bojnika, a iznad brigadira (viši časnički čin), dok mu u Hrvatskoj ratnoj mornarici odgovara čin komodora. Čin je u hrvatsku vojnu hijerarhiju uveden 1999. godine, a do tada nije postajao.

      Brigadni general - a general of the brigade.

     
 
SHOULDER RANK  Epolete SHOULDER RANK  Epolete  
Veličina: 9 x 5 cm Veličina: 9 x 5 cm  
     
HIGH OFFICERS  VISOKI ČASNICI
 
COLONEL  BRIGADIR
 
      Brigadir je najviši časnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci. Ispod brigadnog generala, a iznad pukovnika. U Američkoj vojsci odgovara činu colonel. I u drugim vojskama postoji čin brigadira. U Hrvatskoj ratnoj mornarici odgovara činu kapetana bojnog broda.

      Brigadir - after word brigada (from French brigade). The one who leads a brigade.

     
   
SHOULDER RANKS  Epolete    
Veličina: 9,3 x 5,5 cm    
     
Lt. COLONEL  PUKOVNIK
 

      Pukovnik je visoki časnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci. U Američkoj vojsci odgovara činu lieutenant colonel. U Hrvatskoj ratnoj mornarici HRM odgovara činu kapetana fregate.

      Pukovnik - after Croatian noun pukovnija (regiment) (this word came from puk which means folks). The one who leads the regiment.

     
 
BREAST RANK  Prsni čin SHOULDER RANK  Epolete  
Veličina: 6,5 x 4,1 cm Veličina: 8 x 5,7 cm  
     
MAJOR  BOJNIK
 

      Bojnik je viši časnički čin u Hrvatskoj vojsci, iznad satnika, a ispod pukovnika (najniži viši časnički čin). U drugim vojskama poznatiji je pod nazivom major (od lat. komparativa pridjeva magnus, - a, - um - velik; major - veći), a tako je glasio i naziv čina u JNA. U mnogim slučajevima, to je časnik izravno nadređen činu satnika, odnosno kapetana, a podređen činu potpukovnika, odnosno pukovnika. Prema NATO-ovoj usporednoj klasifikaciji nosi oznaku OF-3, iako je to redovno čin četvrte razine među časničkim činovima. U nekim vojskama riječ major sastavni je dio i nekih dočasničkih činova, kao primjerice sargeant-major u vojnim snagama engleskog govornog područja.U ratnoj mornarici odgovara mu čin kapetana korvete.

      Bojnik - after Croatian noun boj (battle). The one who leads the battle.

     
 
BREAST RANK  Prsni čin SHOULDER RANK  Epolete  
Veličina: 6,5 x 4,1 cm Veličina: 9 x 5,2 cm  
     
OFFICERS  ČASNICI
 
CAPTAIN  SATNIK
 

      Satnik je časnički vojni čin koji se u velikom broju vojski drugih zemalja označuje kao kapetan, pa tako i u bivšoj JNA. Satnik je najviši čin u hijerarhiji nižih časničkih činova u Hrvatskoj vojsci, tik ispod bojnika koji je već viši časnički čin, a iznad natporučnika. U Hrvatskoj ratnoj mornarici odgovara mu čin poručnika bojnog broda.

      Satnik - after old Croatian sat (hundred). The one who leads the group of hundred men.

     
 
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin  
Veličina: 6,5 x 4,5 cm Veličina: 6,5 x 4,5 cm  
     
1st LIEUTENANT NATPORUČNIK
 

      Natporučnik je niži časnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci, ispod satnika, a iznad poručnika. U Američkoj vojsci istovjetan je činu First Lieutenant. U Hrvatskoj ratnoj mornarici odgovara činu poručnika fregate.

      Natporučnk - the one who is above poručnik.

     
   
SHOULDER RANKS  Epolete    
Veličina: 9,3 x 5,5 cm    
     

NOT IN USE ANYMORE  NISU VIŠE U UPOTREBI

 
   
BREAST RANK  Prsni čin    
Veličina: 6,5 x 3,5 cm    
     
LIEUTENANT PORUČNIK
 

      Poručnik je najniži časnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci, ispod čina natporučnika. U Američkoj vojsci mu odgovara čin "Second Lieutenant". U Hrvatskoj ratnoj mornarici odgovara čin poručnik korvete.

      Poručnik - after Croatian word poruka (message), the messenger.

     
 
SHOULDER RANKS  Epolete BREAST RANK  Prsni čin  
Veličina: 9,3 x 5,5 cm Veličina: 6,5 x 3,5 cm  
     

NCO's   DOČASNICI

 

SEARGENT MAJOR  ČASNIČKI NAMJESNIK

 

       Časnički namjesnik je najviši dočasnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci, iznad čina stožernog narednika. Nakon časničkog namjesnika slijedi časnički čin poručnika. U Američkoj vojsci mu odgovara čin "sergeant major". Časnički namjesnik je također bio najviši dočasnički čin u Hrvatskim oružanim snagama u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1944. do 1945. Bio je iznad dočasničkog čina stožernog stražnika a ispod najnižeg časničkog čina zastavnika.

      Časnički namjesnik - after two Croatian words, časnik (officer) and namjesnik (governor). The one who governs as an officer.

     
SHOULDER RANK  Epoleta SLEEVE RANK Znak sa rukava BREAST RANK  Prsni čin
Veličina: 9,3 x 5,5 cm Veličina: 9 x 6 cm Veličina: 6,5 x 5,7 cm
     

MASTER SEARGENT   STOŽERNI NAREDNIK

 

      Stožerni narednik je viši dočasnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci, ispod časničkog namjesnika, a iznad čina nadnarednika. U Američkoj vojsci mu odgovara čin "master sergeant".

      Stožerni narednik - after two Croatian words, stožer (headquarters, staff) and naredba (order). The one who is a narednik to serve in the army staff.

     
SHOULDER RANKS  Epolete SLEEVE RANK Znak sa rukava BREAST RANK  Prsni čin
Veličina: 9,3 x 5,5 cm Veličina: 9 x 6 cm Veličina: 6,5 x 5,7 cm
     

FIRST SEARGENT  NADNAREDNIK

 

      Nadnarednik je viši dočasnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci, ispod stožernog narednika, a iznad čina narednika. U Američkoj vojsci mu odgovara čin "first sergeant".

      Nadnarednik - after two Croatian words, nad (above) and naredba (order). The one who is above narednik.

 
   
SHOULDER RANKS  Epolete    
Veličina: 9,3 x 5,5 cm    
     
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin SLEEVE RANK Znak sa rukava
Veličina: 6,5 x 5,7 cm Veličina: 5,8 x 5,7 cm Veličina: 9 x 7,2 cm
     

STAFF SEARGENT NAREDNIK

 

      Narednik je niži dočasnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci, nakon njega slijedi čin nadnarednika, nadređen je svim ostalim nižim dočasničkim činovima. U Američkoj vojsci mu odgovara čin "staff sergeant" ili u francuskoj "Sergent d'état-major".

      Narednik - after Croatian noun naredba (order). The one who orders.

   
 
BREAST RANK  Prsni čin SLEEVE RANK Znak sa rukava  
Veličina: 6,5 x 4,3 cm Veličina: 9 x 6,2 cm  
 

CORPORAL DESETNIK

 

      Desetnik je niži dočasnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci, ispod čina narednika, a iznad čina skupnika. U Američkoj vojsci mu odgovara čin "corporal".

      Rank of Desetnik is lower NCO's rank, under the seargent, and higher than lance corporal. In US Army this is equal to the corporal rank.

     
SHOULDER RANKS  Epolete SLEEVE RANK  Čin sa rukava BREAST RANK  Prsni čin
Veličina: 9,3 x 5,5 cm Veličina: 9 x 6,2 cm Veličina: 6,5 x 4,3 cm
     

LANCE CORPORAL  SKUPNIK

 

      Skupnik je najniži dočasnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci, nadređen je svim vojničkim činovima (razvodnik, pozornik, vojnik). U Američkoj vojsci mu odgovara čin "lance corporal" ili u francuskoj "corporal". Naziv kaplar se je koristio i u hrvatskoj vojsci za vrijeme Austro-Ugarske.

 
      Skupnik is the lowest NCO rank in Croatian armed forces. In United States armed forces equal to "lance corporal" or Franch army "corporal". Kaplar was the name of this rank when Croatia was under Austro-Hungarian rule. 
     
 
SHOULDER RANKS  Epolete SLEEVE RANK  Čin sa rukava  
Veličina: 9,3 x 5,5 cm Veličina: 9 x 5,5 cm  
     

SOLDIERS VOJNICI

 

PRIVATE 1st CLASS   RAZVODNIK

      Razvodnik je vojnički čin u Hrvatskoj vojsci, nadređen je ostalim vojničkim činovima (pozornik, vojnik). U Američkoj vojsci mu odgovara čin vojnika prve klase, odnosno "Private 1st class" sukladan NATO Rank Grade OR-3 standardu, u francuskoj "Premier soldat de première classe". Nakon ovog čina dolazi dočasnički čin skupnika.

     Razvodnik - after Croatian verb razvoditi. The one who leads.

     
   
BREAST RANK  Prsni čin    
Veličina: 6,5 x 3,2 cm    
     

PRIVATE  POZORNIK

 

      Pozornik je vojnički čin u Hrvatskoj vojsci za vojnike, odnosno mornare. U Američkoj vojsci mu odgovara čin "Private", u francuskoj "Soldat de première classe". Čin pozornika se rijetko dodjeljuje. Nakon ovog čina dolazi čin razvodnika.

      Pozornik - after Croatian word pozor (attention). The one who follows the order pozor.

 
   
BREAST RANK  Prsni čin    
Veličina: 6,5 x 3,2 cm    
     

OBSOLETE RANKS   UKINUTI ČINOVI

 

CAPTAIN SATNIK

 
     
 
BREAST RANK  Prsni čin SHOULDER RANKS  Epolete  
Veličina: 6,5 x 5,6 cm Veličina: 8,5 x 5 cm  
     

STAFF BRIGADIER STOŽERNI BRIGADIR

 
 
BREAST RANK  Prsni čin SHOULDER RANKS  Epolete  
Veličina: 6,5 x 6 cm Veličina: 9 x 5 cm  
     

RANK INSIGNIA ELEMENTS  ELEMENTI OD KOJIH SU SLŽENI ČINOVI

 

Veličina: dužina x visina u cm

   
Veličina: 1,7 x 1,7 cm Veličina: 3,7 x 1,7 cm Veličina: 4 x 2,8 cm
     
Veličina: 4 x 4 cm Veličina: 4,5 x 0,7 cm Veličina: 4,5 x 0,9 cm
     
 
Veličina: 4,5 x 1,7 cm Veličina: 4,5 x 3,3 cm  
     

 

ON TOP    NA VRH

 

© All contents of Ljubo's patch page are property of Ljubomir Kokošar and can not be reproduced, copyed or duplicated without author's writen permission.

© Sadržaj ove stranice je vlasništvo Ljubomira Kokošara i cijela ili dijelovi ne smiju biti kopirane ili prikazivane bez pismenog odobrenja vlasnika.