CROATAIN  NAVY  RANKS
OZNAKE ČINOVA HRVATSKE RATNE MORNARICE
 
 
by  regions
guard brigades
 
LINKS  LINKOVI
MINISTRY OF DEFESE
CROATIAN ARMED FORCES
MATO SAMARDŽIĆ COLLECTION SITE
 
 
 
 
 

INSIGNIAS FOR SALE

 
 
      
      Admirali i časnici HRM na zimskim odorama oznaku čina nose na rukavu (ispod lakta), a na ljetnim odorama oznaka čina nosi se na ramenima. Dočasnici oznaku čina na obje odore nose na rukavu (iznad lakta). Na ratnim (maskirnim) odorama činovi se nose na lijevoj strani odore, iznad džepa (jakne ili košulje). Osim oznaka činova i dužnosti, na vojnim odorama nalaze se još i oznake pripadnosti granama OSRH (HKoV, HRZ, HRM) te oznake korpus, brigada ili drugih vojnih postrojbi.

       Činovi u Oružanim snagama Republike Hrvatske propisani su Zakonom o službi u OS RH (Narodne Novine broj 33/2002.). Tim su Zakonom propisani činovi, dodjela činova, promaknuća, te prava i obveze djelatne vojne osobe kojoj je dodijeljen. Izgled oznaka činova i dužnosti propisani su Odlukom o oznakama činova i dužnosti u OS RH (Narodne Novine br.5 /2000)

     

FREGATE CAPTAIN  KAPETAN FREGATE

 

      Kapetan fregate je viši časnički mornarički vojni čin u Hrvatskoj ratnoj mornarici. Nadređen je činu kapetana korvete a podređen kapetanu bojnog broda. U Američkoj ratnoj mornarici odgovara činu Commander, odnosno činu Fregattenkapitän u Njemačkoj ratnoj mornarici. U Hrvatskoj vojsci odgovara mu čin pukovnika.

     
   
Veličina: 6,5 x 4,2 cm    
     

CORRVETE CAPTAIN  KAPETAN KORVETE

 

      Kapetan korvete je viši časnički mornarički vojni čin u Hrvatskoj ratnoj mornarici. Nadređen je činu poručnika bojnog broda a podređen kapetanu fregate. U Američkoj ratnoj mornarici odgovara činu Lieutenant Commander. U Hrvatskoj vojsci odgovara mu čin bojnika.

     
 
Veličina: 15 x  5 cm Veličina: 15,5 x  5,3 cm  
     

CORRVETE LIEUTENANT  PORUČNIK KORVETE

 

      Poručnik korvete je najniži časnički mornarički vojni čin u Hrvatskoj ratnoj mornarici. Nadređen je činu časničkog namjesnika a podređen poručniku fregate. U Hrvatskoj vojsci odgovara mu čin poručnika.

     
   
Veličina: 17,2 x  4,8 cm    
     
NON COMMISIONED OFFICERS  DOČASNICI
 
 
SEARGENT MAJOR SEARGENT 1st CLASS FIRST SEARGENT
Časnički namjesnik Stožerni narednik Nadnarednik
     
 
STAFF SEARGENT CORPORAL LANCE CORPORAL
Narednik Desetnik Skupnik
     
     
     

HELP ME TO IDENTIFY  MOLIM IDENTIFIKACIJU

 
   
Veličina: 16,2 x  4,8 cm    

ON TOP    NA VRH

© All contents of Ljubo's patch page are property of Ljubomir Kokošar and can not be reproduced, copyed or duplicated without author's writen permission.

© Sadržaj ove stranice je vlasništvo Ljubomira Kokošara i cijela ili dijelovi ne smiju biti kopirane ili prikazivane bez pismenog odobrenja vlasnika.