OLD CROATIAN GROUND FORCES RANKS
STARE OZNAKE ČINOVA KOPNENE VOJSKE
 
 
 
by  regions
guard brigades
 
LINKS LINKOVI
MINISTRY OF DEFESE
CROATIAN ARMED FORCES
MATO SAMARDŽIĆ

COLLECTION SITE

 
 
MILITARY INSIGNIAS
 FOR SELL
 
 
 
 
 
 
 

       Činovi u Oružanim snagama Republike Hrvatske propisani su Zakonom o službi u OS RH (Narodne Novine broj 33/2002.). Tim su Zakonom propisani činovi, dodjela činova, promaknuća, te prava i obveze djelatne vojne osobe kojoj je dodijeljen. Izgled oznaka činova i dužnosti propisani su Odlukom o oznakama činova i dužnosti u OS RH (Narodne Novine br.5 /2000). Generali i časnici HKoV i HRZ na svečanim i službenim odorama oznaku čina nose na ramenima (epoletama), a dočasnici na rukavu (iznad lakta), bluze ili košulje. Admirali i časnici HRM na zimskim odorama oznaku čina nose na rukavu (ispod lakta), a na ljetnim odorama oznaka čina nosi se na ramenima. Dočasnici oznaku čina na obje odore nose na rukavu (iznad lakta). Na ratnim (maskirnim) odorama činovi se nose na lijevoj strani odore, iznad džepa (jakne ili košulje). Osim oznaka činova i dužnosti, na vojnim odorama nalaze se još i oznake pripadnosti granama OSRH (HKoV, HRZ, HRM) te oznake korpusa, brigada ili drugih vojnih postrojbi.

 

GENERALS GENERALI
 
GENERAL of the ARMY   STOŽERNI GENERAL
 
      Stožerni general je najviši generalski čin u Hrvatskoj vojsci, odmah iznad čina generala zbora.
     
   
BREAST RANK  Prsni čin    
Veličina: 6,5 x  7 cm    
 
GENERAL   GENERAL ZBORA
 

      General zbora je generalski čin u Hrvatskoj vojsci, odmah ispod čina stožernog generala kao najvišeg u hrvatskoj vojnoj hijerarhiji. U Hrvatskoj ratnoj mornarici odgovara mu čin admirala. U većini vojska ovaj čin se naziva jednostavno general (tako i u Američkoj vojsci, Britanskoj vojsci, Njemačkoj vojsci). U Španjolskoj vojsci odgovara mu čin General de Ejercito (general vojske). U vojsci bivšeg SSSR-a odgovarao mu je čin general-pukovnika (ruski Генера́л-полко́вник), kao i Jugoslavenskoj narodnoj armiji.

     
 
BREAST RANK  Prsni čin SHOULDER RANK  Epolete  
Veličina: 6,5 x 7 cm Veličina: 9 x 5 cm  
     

LIEUTENANT GENERAL    GENERAL PUKOVNIK

 

      General pukovnik je generalski čin u mnogim vojskama. U Hrvatskoj vojsci je ispod čina generala zbora, a iznad general bojnika, dok mu u Hrvatskoj ratnoj mornarici odgovara čin viceadmirala. Prema NATO-ovoj klasifikaciji usporednih činova nosio bi oznaku OF-8. U Američkoj vojsci i Britanskoj odgovara mu čin Lieutenant General, U Njemačkoj vojsci Generalleutenant, U Španjolskoj vojsci teniente General.

     
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin SHOULDER RANK  Epolete
Veličina: 6,5 x  6 cm Veličina: 6,5 x  6 cm Veličina: 9 x 5 cm
     
   
     
     
     

GENERAL MAJOR   GENERAL BOJNIK

 

      General bojnik je generalski čin u mnogim vojskama. U Hrvatskoj vojsci je čin ispod general pukovnika, a iznad brigadnog generala  (do 1999. godine bio je iznad višeg časničkog čina stožernog brigadira koji je tada ukinut, a uveden je generalski čin brigadnog generala), dok mu u hrvatskoj ratnoj mornarici odgovara čin  kontraadmirala.

     
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin SHOULDER RANK  Epolete
Veličina: 6,5 x  4,8 cm Veličina: Veličina: 9 x 5 cm
     
   
SHOULDER RANK  Epolete    
Veličina: 9 x 5 cm    
     
BRIGADIER GENERAL  BRIGADNI GENERAL
 

      Brigadni general je uobičajno najniži generalski čin u većini vojski. U Hrvatskoj vojsci je najniži generalski čin, odmah ispod general bojnika, a iznad brigadira (viši časnički čin), dok mu u Hrvatskoj ratnoj mornarici odgovara čin komodora. Čin je u hrvatsku vojnu hijerarhiju uveden 1999. godine, a do tada nije postajao.

      Brigadni general - a general of the brigade.

     
 
BREAST RANK  Prsni čin SHOULDER RANK  Epolete  
Veličina: 6,5 x  4,8 cm Veličina: 9,8 x 5,7 cm  
     
HIGH OFFICERS  VISOKI ČASNICI
 
COLONEL  BRIGADIR
 
      Brigadir je najviši časnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci. Ispod brigadnog generala, a iznad pukovnika. U Američkoj vojsci odgovara činu colonel. I u drugim vojskama postoji čin brigadira. U Hrvatskoj ratnoj mornarici odgovara činu kapetana bojnog broda.

      Brigadir - after word brigada (from French brigade). The one who leads a brigade.

     
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin SHOULDER RANK  Epolete
Veličina: 6,5 x  4,8 cm Veličina: 6,5 x 5,5 cm Veličina: 8,6 x 5 cm
 
 
SHOULDER RANK  Epolete BREAST RANK  Prsni čin  
Veličina: 9 x 5 cm Veličina: 5,5 x 3,5 cm  
     
Lt. COLONEL  PUKOVNIK
 

      Pukovnik je visoki časnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci. U Američkoj vojsci odgovara činu lieutenant colonel. U Hrvatskoj ratnoj mornarici HRM odgovara činu kapetana fregate.

      Pukovnik - after Croatian noun pukovnija (regiment) (this word came from puk which means folks). The one who leads the regiment.

     
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin SHOULDER BOARDS  Epolete
Veličina: 6,5 x  3,8 cm Veličina: 6,5 x  4 cm Veličina: 8,6 x 5 cm
     
MAJOR  BOJNIK
 

      Bojnik je viši časnički čin u Hrvatskoj vojsci, iznad satnika, a ispod pukovnika (najniži viši časnički čin). U drugim vojskama poznatiji je pod nazivom major (od lat. komparativa pridjeva magnus, - a, - um - velik; major - veći), a tako je glasio i naziv čina u JNA. U mnogim slučajevima, to je časnik izravno nadređen činu satnika, odnosno kapetana, a podređen činu potpukovnika, odnosno pukovnika. Prema NATO-ovoj usporednoj klasifikaciji nosi oznaku OF-3, iako je to redovno čin četvrte razine među časničkim činovima. U nekim vojskama riječ major sastavni je dio i nekih dočasničkih činova, kao primjerice sargeant-major u vojnim snagama engleskog govornog područja.U ratnoj mornarici odgovara mu čin kapetana korvete.

      Bojnik - after Croatian noun boj (battle). The one who leads the battle.

     
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin
Veličina: 6,5 x  3,8 cm   Veličina: 6,5 x  3,8 cm
     
 
SHOULDER RANK  Epolete SHOULDER RANK  Epolete  
Veličina: 8,6 x 5 cm Veličina: 9 x 5 cm  
     
OFFICERS  ČASNICI
 
CAPTAIN  SATNIK
 

      Satnik je časnički vojni čin koji se u velikom broju vojski drugih zemalja označuje kao kapetan, pa tako i u bivšoj JNA. Satnik je najviši čin u hijerarhiji nižih časničkih činova u Hrvatskoj vojsci, tik ispod bojnika koji je već viši časnički čin, a iznad natporučnika. U Hrvatskoj ratnoj mornarici odgovara mu čin poručnika bojnog broda.

      Satnik - after old Croatian sat (hundred). The one who leads the group of hundred men.

     
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin SHOULDER RANK  Epolete
Veličina: 6,5 x  4,5 cm   Veličina: 9 x 5 cm
     
   
SHOULDER RANK  Epolete    
Veličina: 8,6 x 5,6 cm    
     
1st LIEUTENANT NATPORUČNIK
 

      Natporučnik je niži časnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci, ispod satnika, a iznad poručnika. U Američkoj vojsci istovjetan je činu First Lieutenant. U Hrvatskoj ratnoj mornarici odgovara činu poručnika fregate.

      Natporučnk - the one who is above poručnik.

     
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin
Veličina: 6,5 x  3,3 cm   Veličina: 6 x 3,5 cm
     
 
BREAST RANK  Prsni čin SHOULDER RANK  Epolete  
Veličina: 6,5 x  3,3 cm Veličina: 9 x 5 cm  
     
LIEUTENANT PORUČNIK
 

      Poručnik je najniži časnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci, ispod čina natporučnika. U Američkoj vojsci mu odgovara čin "Second Lieutenant". U Hrvatskoj ratnoj mornarici odgovara čin poručnik korvete.

      Poručnik - after Croatian word poruka (message), the messenger.

     
 
BREAST RANK  Prsni čin SHOULDER RANK  Epolete  
Veličina: 6,5 x  2,8 cm Veličina: 9 x 5 cm  
     
NON COMMISIONED OFFICERS  DOČASNICI
 

Članak 145.

      Djelatni dočasnik može biti promaknut u viši čin kada osim uvjeta iz članka 143. ovoga Zakona završi odgovarajući stupanj dočasničke izobrazbe, odnosno ako je u proteklom ocjenjivačkom razdoblju bio ocijenjen službenim ocjenama »ističe se« i »osobito se ističe« te u činu provede: kao skupnik 3 godine, a kao desetnik, narednik, nadnarednik te stožerni narednik po 4 godine. Dočasniku koji ima višu ili visoku stručnu spremu vrijeme provedeno u činu potrebno za promaknuće skraćuje se za godinu dana.

Zakon o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, Broj: 01-081-02-1298/2; 2002

 

SEARGENT MAJOR  ČASNIČKI NAMJESNIK

 

       Časnički namjesnik je najviši dočasnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci, iznad čina stožernog narednika. Nakon časničkog namjesnika slijedi časnički čin poručnika. U Američkoj vojsci mu odgovara čin "sergeant major". Časnički namjesnik je također bio najviši dočasnički čin u Hrvatskim oružanim snagama u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1944. do 1945. Bio je iznad dočasničkog čina stožernog stražnika a ispod najnižeg časničkog čina zastavnika.

      Časnički namjesnik - after two Croatian words, časnik (officer) and namjesnik (governor). The one who governs as an officer.

 
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin
Veličina: 6,5 x  5,5 cm Veličina: 6 x 6 cm Veličina: 6,5 x  5,5 cm
     
   
SLEEVE RANK  Čin sa rukava    
Veličina: 9,2 x 7,5 cm    
     

MASTER SEARGENT   STOŽERNI NAREDNIK

 

      Stožerni narednik je viši dočasnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci, ispod časničkog namjesnika, a iznad čina nadnarednika. U Američkoj vojsci mu odgovara čin "master sergeant".

      Stožerni narednik - after two Croatian words, stožer (headquarters, staff) and naredba (order). The one who is a narednik to serve in the army staff.

     
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin
  Veličina: 6,5 x  5,5 cm  
     
 
SLEEVE RANK  Čin sa rukava SHOULDER RANK  Epolete  
Veličina: 8,5 x 7,3 cm Veličina: 8,6 x 5 cm  
     

FIRST SEARGENT  NADNAREDNIK

 

      Nadnarednik je viši dočasnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci, ispod stožernog narednika, a iznad čina narednika. U Američkoj vojsci mu odgovara čin "first sergeant".

      Nadnarednik - after two Croatian words, nad (above) and naredba (order). The one who is above narednik.

 
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin SLEEVE RANK  Čin sa rukava
Veličina: 6,5 x  5 cm   Veličina: 8,5 x 7,3 cm
     

STAFF SEARGENT NAREDNIK

 

      Narednik je niži dočasnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci, nakon njega slijedi čin nadnarednika, nadređen je svim ostalim nižim dočasničkim činovima. U Američkoj vojsci mu odgovara čin "staff sergeant" ili u francuskoj "Sergent d'état-major".

      Narednik - after Croatian noun naredba (order). The one who orders.

 
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin
Veličina: 6,5 x  4,3 cm Veličina: 6 x 4,5 cm Veličina: 6 x 4,5 cm
 
 
SLEEVE RANK  Čin sa rukava SHOULDER RANK  Epolete  
Veličina: 9 x 6 cm Veličina: 8,6 x 5 cm  
     

CORPORAL DESETNIK

 

      Desetnik je niži dočasnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci, ispod čina narednika, a iznad čina skupnika. U Američkoj vojsci mu odgovara čin "corporal".

      Rank of Desetnik is lower NCO's rank, under the seargent, and higher than lance corporal. In US Army this is equal to the corporal rank. Desetnik - after Croatian number deset (ten). The one who leads ten men.

     
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin
Veličina: 6,5 x  4,3 cm Veličina: 6 x 4,5 cm Veličina: 6 x 4,5 cm
     
   
SLEEVE RANK  Čin sa rukava    
Veličina: 9 x 6 cm    
     

LANCE CORPORAL  SKUPNIK

 

      Skupnik je najniži dočasnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci, nadređen je svim vojničkim činovima (razvodnik, pozornik, vojnik). U Američkoj vojsci mu odgovara čin "lance corporal" ili u francuskoj "corporal". Naziv kaplar se je koristio i u hrvatskoj vojsci za vrijeme Austro-Ugarske.

 
      Skupnik is the lowest NCO rank in Croatian armed forces. In United States armed forces equal to "lance corporal" or Franch army "corporal". Kaplar was the name of this rank when Croatia was under Austro-Hungarian rule. Skupnik - after Croatian noun skup (group). The one who leads the group. 
     
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin SLEEVE RANK  Čin sa rukava
Veličina: 6,5 x  3 cm   Veličina: 9 x 5,5 cm
     
 
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin  
Veličina: 6 x 4,5 cm Veličina: 6 x 4,5 cm  
     
     

SOLDIERS VOJNICI

 
Članak 145.

      Ročnik ocijenjen službenom ocjenom »osobito se ističe« može biti promaknut u čin pozornika. Ročnik može biti promaknut u čin razvodnika ako je s uspjehom završio tečaj za razvodnika. Djelatni i pričuvni vojnik može biti promaknut u čin pozornika i razvodnika ako je ocijenjen najmanje ocjenom »ističe se«. Djelatni i pričuvni vojnik može biti promaknut u čin razvodnika ako je završio tečaj za razvodnika.

Zakon o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, Broj: 01-081-02-1298/2; 2002.

 

PRIVATE 1st CLASS   RAZVODNIK

      Razvodnik je vojnički čin u Hrvatskoj vojsci, nadređen je ostalim vojničkim činovima (pozornik, vojnik). U Američkoj vojsci mu odgovara čin vojnika prve klase, odnosno "Private 1st class" sukladan NATO Rank Grade OR-3 standardu, u francuskoj "Premier soldat de première classe". Nakon ovog čina dolazi dočasnički čin skupnika.

      Razvodnik - after Croatian verb razvoditi. The one who leads.

     
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin
Veličina: 6,5 x  2,8 cm Veličina: 6,5 x  2,8 cm Veličina: 6 x 3 cm
     
   
BREAST RANK  Prsni čin    
Veličina: 6,5 x  2,8 cm    
     

PRIVATE  POZORNIK

 

      Pozornik je vojnički čin u Hrvatskoj vojsci za vojnike, odnosno mornare. U Američkoj vojsci mu odgovara čin "Private", u francuskoj "Soldat de première classe". Čin pozornika se rijetko dodjeljuje. Nakon ovog čina dolazi čin razvodnika.

      Pozornik - after Croatian word pozor (attention). The one who follows the order pozor.

 
 
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin  
Veličina: 6,5 x  2,8 cm    
     

OBSOLETE RANKS UKINUTI ČINOVI

 

COLONEL  BRIGADIR

 

   
BREAST RANK  Prsni čin    
Veličina: 5,5 x 3,5 cm    
     

CAPTAIN  SATNIK

 

BREAST RANK  Prsni čin SHOULDER RANKS  Epolete  SHOULDER RANKS  Epolete
Veličina: 6,5 x 5 cm Veličina: 8,6 x 5 cm Veličina: 9 x 5 cm
     
     
BREAST RANK  engraved on plastic    
Prsni čin graviran na plastičnu pločicu    
Veličina: 6,5 x 4,3 cm    
     

OBSOLETE RANKS USED BY MEMBERS OF MOD  ČINOVI KORIŠTENI U MINISTARSTVU OBRANE

 

GENERAL MAJOR General bojnik STAFF BRIGADIR Stožerni brigadir COLONEL  Brigadir
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin
Veličina: 6,5 x 5 cm Veličina: 6,5 x 5,8 cm Veličina: 6,5 x 4,6 cm
     
 CAPTAIN (old)  Satnik (ukinut) 1st LIEUTENANT  Natporučnik 2nd LIEUTENANT  Poručnik
BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin BREAST RANK  Prsni čin
Veličina: 6,5 x 4 cm Veličina: 6,5 x 5 cm Veličina: 6,5 x 5 cm
     

RANK INSIGNIA ELEMENTS  ELEMENTI OD KOJIH SU SLOŽENI ČINOVI

 

Veličina: dužina x visina u cm

   
Veličina: 1,7 x 1,7 cm Veličina: 3,7 x 1,7 cm Veličina: 4 x 2,8 cm
     
Veličina: 4 x 4 cm Veličina: 4,5 x 0,7 cm Veličina: 4,5 x 0,9 cm
     
 
Veličina: 4,5 x 1,7 cm Veličina: 4,5 x 3,3 cm  
     
 
ON TOP    NA VRH
 

© All contents of Ljubo's patch page are property of Ljubomir Kokošar and can not be reproduced, copyed or duplicated without author's writen permission.

© Sadržaj ove stranice je vlasništvo Ljubomira Kokošara i cijela ili dijelovi ne smiju biti kopirane ili prikazivane bez pismenog odobrenja vlasnika.