SOUTHERN CROATIA (DALMATIA)
JUŽNA HRVATSKA - DALMACIJA

 

 
 
by  regions
guard brigades
 
LINKS  LINKOVI
MINISTRY OF DEFESE
CROATIAN ARMED FORCES
 

INSIGNIAS FOR SALE

 
 
 
HQ 3rd MILITARY DISTRICT HQ 4th MILITARY DISTRICT  TRAINING CENTER "SINJ"
Zapovjedništvo III. ZP Knin Zapovjedništvo IV. ZP Ston  3.bojna NS HV-a Sinj
Veličina: 8,5 cm u promjeru Authors: M. Rudež and others  
  Veličina: 9 cm u promjeru  
     
142th BRIG. HV from DRNIŠ 15th BRIG Petar Krešimir IV HOME-GUARD COMPANY JASENICE
design 1992.142. Drniška brig Author: T. Mrša Domobranska satnija Jasenice
Sv.Rok zaštitnik Drniša 15. domobranska pukovnija Šibenik  
  Veličina: 10 x 9 cm  
     
112th BRIGADE ZADAR   112. BRIGADA HV ZADAR
 

      Zapovijed za formiranje 112. brigade HV sa sjedištem u Zadru, izdana je 28. lipnja 1991. Postrojbu su u najvećoj mjeri sačinjavali dragovoljci sa šireg zadarskog područja. Brigada je imala četiri bojne i jednu satniju i bila je zadužena za područje Zadra, Paga, Obrovca, Benkovca i Biograda. Na obadva se znaka nalazi Sveti Krševan pa se 112. brigadu i naziva brigada "Sv. Krševana".

 
 
Author: P.Kazija, 1994.    
Veličina: 11 x 8 cm    
     
113th BRIGADE ŠIBENIK  113. PJEŠAČKA BRIGADA ŠIBENIK
 

       Oznaka je obrnuti crveni štit obrubljen crnom trakom, u polju na crnoj podlozi stoji iznad sivog lika ubijenog đavla bijeli sv. Mihovil u oklopu s krilima i svetokrugom, u desnoj ruci drži mač prema đavlu, u lijevoj štit s hrvatskim šahiranim grbom, u pozadini njemu s desna bijela šibenska katedrala, u podnožju na crnom polju plava traka nosi bijeli natpis "113. BRIGADA".

 
   
patch designed znak je kreiran 1994    
Veličina: 11,5 x 7,7 cm    
     

      Na šibenskom je području u lipnju 1991. ustrojena 113. brigada ZNG RH - Šibenik. Mobilizirana je 16. lipnja 1991. Djeluje na šibenskom, zadarskom i južnom bojištu, sudjeluje u oslobađanju Miljevačkog platoa. Od 1993. preimenovana je u 113. brigadu HV "R" - Šibenik, a 1994. postaje 113. brigada pješačka - Šibenik. Krajem 1999. ukinuta je, odnosno preustrojena u pričuvnu 658. topničko-raketnu brigadu - Šibenik.

     
113th BRIG. RECC  IZVDNIČKO DIVERZANTSKI VOD 2 PJEŠAČKE BOJNE
 

      Na znaku je lik Karla Paića, zvanog Lija, pripadnika Zrinskih-Frankopana. Napravljeno je svega 20 ovakvih oznaka za 20 pripadnika postrojbe, kako su dvojca od njih poginula, ostalo je svega 18 znakova. Oznaku su kreirali sami pripadnici postrojbe, a zapovjednik voda Božo Bačelić, zvani Limun, nakon pogibije Karla Pajića uz dozvolu obitelji na znak stavlja njegov lik. (Karlo je Boži bio zapovjednik)  Interesantno je da su svi pripadnici voda imali nadimke. Da navedem samo neke: Vlak, Vidra, James (Džejms), Vito, Dugi, Kuhar, Smajli, Bjesni, Ugar te Gandi. Pripadnik voda sa nadimkom Gandi, pravim imenom Dragutin Gereci, rodom iz Laza kod Zagreba, se zaredio i danas je svećenik. Oznaku mi je poklonio pripadnik voda, Mario Zec, sa nadimkom Max.

 
   

Mario hvala ti na ovom znaku

Hvala Maxu i Limunu na informacijama

 

      113th brigade reccon. unit patch was created by unit members. On this patch is face of Karlo Paić, from scpecial forces unit Zrinski-Frankopani, killed during the war. There was only 20 pcs. madden. Two were lost when two members were killed, so there should be only 18 pcs left.

     
114th BRIGADE "SPLIT"  114. BRIGADA "SPLIT" 
 

      114. splitska brigada osnovna je 01. 06. 1991. u Kaštel-Sućurcu, od 'škverske bojne' iz splitskog brodogradilišta i postojećih satnija. Trogirani kao 2. trogirska bojna “Kralj Tomislav”  28. lipnja, Omišani 3. bojna “Poskoci” na čelu s Milom Čatlakom i Brunom Vukićem, Solinsko-Dugopoljska satnija s Ljubom Marasovićem, Žrnovničani s Vinkom Barbarićem. Omiška bojna nastaje iz 6. cetinske flote pod zapovjedništvom Vitomira Brzovića.

     
 
designed 1993 2nd BATTALION 2. boj. TROGIR  
Veličina: 7,5 cm u promjeru Veličina: 11 x 9,8 cm  
     

      Kružni simbol postrojbe zapravo je stiliziran prikaz tradicionalne dalmatinske kape, a lik škorpiona predstavlja borbeni duh postrojbe, te su se zato njezini pripadnici nazivali škorpionima. Znak postrojbe, crno obrubljeni crveni disk duž kojeg je kružni zlatni troplet i crni natpis "114. BRIGADA", a u sredini na žutom disku crni lik škorpiona. Iznad znaka crvenim slovima u blagom luku ispisano je "PRVA PRIČUVNA BRIGADA HV" i ispod toga "SPLIT 1. 6. 1991." Ispod natpisa, oko znaka se s jedne na drugu stranu u luku pruža zlatni troplet. Znak postrojbe su izradili Bartul Filipašić i Jakov Todruga u Splitu 1992. godine.

dr. sc. Željko Heimer, "Hrvatski vojnik" broj 396, 05/2012.

 
OMIŠ BATTALION    OMIŠKA BOJNA "POSKOCI"
 
 
Author: M. Urličić, 1994 Author: M. Vrličić, 1994  
Veličina: 10 x 8,5 cm Veličina: 10 x 8,5 cm  
     
115th BRIGADE "IMOTSKI"  115. BRIGADA "IMOTSKI" 
 

      115. brigada ima zlatnim tropletom obrubljeni znak u obliku poluokruglog štita, gore ravnog zlatnog obruba. Ispred dvije crne ukrštene puške grb je grada Imotskog: u crno obrubljenom vodoravno razdijeljenom bijelo-plavom štitu iz crvenih stijena izrasta crno obrubljena zidana bijela kula između zlatne šesterokrake zvijezde u zaglavlju i mlađka u podnožju. U zlatno obrubljenom crveno-bijelo-plavom trobojnom zaglavlju zlatno je obrubljen hrvatski grb, ispod njega crno obrubljena crvena vrpca u kojoj je ispisano srebrnim "115 ", a ispod gradskog grba u crno obrubljenoj crvenoj vrpci u luku zlatnim "02. X. 1991.", ispod nje u luku crnim ispisano "IMOTSKI".

      Uz ukrštene puške kao znak vojske i pješaštva nalazi se stilizirani grb Imotskog koji se u ovom osnovnom obliku koristi od kraja XIX. stoljeća. Hrvatski heraldičar Emilij Laszowski bilježi da je 1890. godine takav grb Imotskom dodijelilo tadašnje Ministarstvo unutarnjih poslova.

     
   
115th BRIGADE IMOTSKI    
115. brigada Imotski    
Veličina: 11,8 x 8,8 cm    
     

      Na području Imotskog 29. je srpnja 1991. osnovana 115. brigada HV "R" - Imotski. Borbena djelovanja tijekom Domovinskog rata izvodi na Južnom bojištu. Ukinuta je odnosno preustrojena u pričuvnu 631. pješačku brigadu Imotski 1999. godine.

dr. sc. Željko Heimer, "Hrvatski vojnik" broj 444, 03/2014.

     
126th SINJ HOMEGUARD BRIGADE  126. DOMOBRANSKA PUKOVNIJA
 

      126. sinjska brigada Hrvatske vojske osnovana je 6. listopada 1991. pomoću oružja TO koje je JNA ostavila nakon povlačenja iz Sinja (2150 cijevi). 126. brigada se 1991. godine borila na Južnom bojištu. Za prvog zapovjednika je bio imenovan Luka Džanko, ali iz nepoznatih razloga on tu funkciju nije prihvatio pa je do dolaska Veselka Gabričevića obranu Sinja organizirao Ante Bilić. Kroz brigadu je od 1991. do 1994. godine prošlo preko 5500 boraca. Preustrojem brigada postaje 126. domobranska pukovnija – Sinj. Novim preustrojem iz 2000. postaje 632. pješačka brigada - Sinj.

 
CAP BADGE CAP BADGE SLEEVE PATCH
  author: I. Ugrin author: I. Ugrin, 1996
    Veličina: 10 x 7,5 cm
     

      Pukovnija ima znak oblik štita crne boje uokviren hrvatskim pleterom u obliku slova U čije krajeve urešuju dva križa između kojih je ispisano u dva reda ime postrojbe. Unutrašnji dio štita je podijeljen u 4 dijela stiliziranim križem. Lijevo gore je šahovnica, dolje lijevoo je crveno polje, dok su dva desna polja plave boje. Središtem križa leži glava topuza, ispod nje, još su i ukršteni jatagan i kubura, dok je desno gore alka, sve simboli sinjske krajine.

     
163rd BRIGADE FROM CITY OF DUBROVNIK  163. BRIGADA HV DUBROVNIK
 

      163. brigada Hrvatske vojske je ustrojena u Dubrovniku koncem 1991. godine. U svibnju 1991. godine u tadašnjoj Mjesnoj zajednici Gruž (danas gradski kotar), nekolicina domoljuba osniva prvi dragovoljački odred. Tijekom Domovinskog rata poginulo je oko 100 pripadnika 163. brigade HV. Ratni zapovjednici 163. brigade su bili brigadir Veseljko Gabričević, a potom pukovnik Ante Elez. Kasnije brigada djeluje kao pričuvna postrojba Hrvatske vojske, a nosi oznaku 630. domobranska pukovnija. Zapovjednik brigade bio je pukovnik Marko Mujan.

 
BRIGADE PATCH ARMORED  BATT "LEPARDS" 3rd BATTALION
Izrađeno u Zagrebu: 1992.  madden in 1992. design: M. Šiša,Zagreb 1993. 
 Authors: S. Jarak & M.Marušić, Oklopno mehanizirana bojna kreiran u Zagrebu 1993.
Veličina: 11 x 8,2    
     
   
ENGINEERING BATTALION    
Inžinjerijska bojna Dubrovnik    
Veličina: 2,3 x 12,8 cm    
     

SOUTHERN BATTLEFIELD  JUŽNO BOJIŠTE

 

      Znak Južnog bojišta su kreirali A. Horvat i P. Lučić. Sam je znak izrađen u Zagrebu, 1994, tkanjem. Dimenzije znaka su 8,4 x 8,5 centimetara. Oznaka oblika štita, plave boje je dijagonalno podijeljena u dva dijela. Gornji je dio popunjen šahovnicom i na njemu je, crnim slovima izvezeno JUŽNO BOJIŠTE. Centralni dio znaka zauzima prikaz morskog psa razjapljenih ralja, ispod kojeg u donjem dijelu štita stoje ukršteni mač i maslinova grančica. Cijeli je štit oivičen zlatnom crtom.

     
   
     
     

3rd TACTICAL GROUP  TAKTIČKA GRUPA 3

 

TG3 - Taktička grupa - Dubrovnik ima znak u obliku trokuta s vrhom okrenutim prema dolje. Cijeli je znak opleten hrvatskim pleterom zlatnožute boje. Sredinom znaka koji je crvene boje stoji mač, vrhom okrenutim prema dnu znaka. Iza mača se ukrštaju dvije zlatne munje. Oko sječiva je slovima ispisano TG3. Vrh znaka, čini šaka koja prstima formira V simbol pobjede i izranja iz drške mača.  Znak je vezen na platnu, u Zagrebu 1993.

     
   
Authors: M. Čavić i Z. Žarko    
Veličina: 8,5 x 7,5 cm    
     
ANTI ARMOUR BATTALION     PORS ZADAR
 

      Oznaka protuoklopno-raketne satnije (PORS) iz Zadra ima znak odštampan sitotiskom na skaju. Čini ga plavi krug obrubljen vijencem od hrvatskog pletera koji je na vrhu kruga spojen grbom sa šahovnicom. Odmah ispod grba je smještna skraćenica postrojbe PORS ispod koje je prikaz rakete (maljutke žute boje) koja gađa tenk. Znak je izrađen u Zadru tehnika: sitotisak na skaju. i promjer mu je 11,8 centimetara. Autori znaka su M. Čavić i Z. Žarko.

     
       
Authors: M. Čavić i Z. Žarko    
Veličina: 11,8 cm u promjeru  

"otišlo" iz kolekcije

   
"Hrvatsko vojno znakovlje" Nakladnik: Humanitarna zaklada za djecu Hrvatske, 1999.
"Hrvatsko ratno znakovlje" Izdavač: Agencija za komercijalnu djelatnost, Zagreb, 1995.
     

ON TOP    NA VRH

 

© All contents of Ljubo's patch page are property of Ljubomir Kokošar and can not be reproduced, copyed or duplicated without author's writen permission.

© Sadržaj ove stranice je vlasništvo Ljubomira Kokošara i cijela ili dijelovi ne smiju biti kopirane ili prikazivane bez pismenog odobrenja vlasnika.